Opavské folklorní soubory oslavily svá výročí

V sobotu 19. října patřilo pódium Slezského divadla opavským folklorním souborům a cimbálovým muzikám, jubilantům, kteří v tomto roce slaví svá výročí. Dětskému folklornímu souboru je 35 let, souboru Vrtek 30 a seniorskému souboru Ischias 15 let. Společně s folklorními soubory své 30. výročí oslavila také cimbálová muzika Opavští hudci. V komponovaném pořadu nazvaném „Od bálu do bálu“ se, do téměř posledního místa zaplněnému hledišti divadla, představila přibližně stovka účinkujících, a to od těch nejmenších, členů přípravky dětského folklorního souboru Úsměv, přes členy souborů Úsměv a Vrtek, až po ty nejstarší, členy seniorského souboru Ischias. Těm všem pěkně pod nohy hrály cimbálové muziky ZUŠ V. Kálika v Opavě, Střediska volného času Opava, Sekerášé a Wajdovci. Všichni společně tak divákům předvedli prostřednictvím starších i novějších choreografií „jak šel rok“ na Opavsku. Vše slovem k daným tradicím a zvykům propojila paní Poláková.
A protože jednotlivá výročí byla také nemalou záminkou k setkání nejen stávajících členů, ale také těch, kteří stáli u zrodu souborů a muzik, pokračoval sobotní večer v sále KD Na Rybníčku slavnostním „posezením u cimbálu“. Nejen k poslechu, ale i tanci a zpěvu hrála slavící cimbálová muzika Opavští hudci. Zahrály také muziky Wajdovci, mladí Vedrovci a překvapivý host večera, CM Friš z Ostravy.
Záštitu nad oslavami výročí opavských folklorních souborů a cimbálových muzik převzalo Středisko volného času, které je zřizovatelem folklorních souborů. Akce se uskutečnila za finanční podpory města Opavy.
Děkujeme všem, kteří našli v sobotu cestu do Slezského divadla a KD Na Rybníčku a vytvořili nám tak skvělou atmosféru při oslavě našich souborových výročí.

Opavské folklorní soubory a cimbálové muziky

Fotogalerie I., II.