Cimbálové muziky Základní umělecké školy V. Kálika v Opavě a dětský folklorní soubor Úsměv reprezentovaly Opavu

Dětský folklorní soubor Úsměv pracující ve Středisku volného času v Opavě a cimbálové muziky ZUŠ V. Kálika v Opavě tak nějak patří k sobě. A ne jinak tomu bylo také o tomto víkendu (15. – 16. ledna), kdy společně tanečníci, tentokrát však jako zpěváci, a muzikanti vyrazili do polského města Żywiec reprezentovat naše město v mezinárodní pěvecké soutěži„PASTORAŁKA ŻYWIECKA 2011“.
V letošním roce se soutěže zúčastnilo v 6 kategoriích celkem 65 soutěžních čísel, mezi kterými se Opaváci vůbec neztratili. Ve věkové skupině do šestnácti let získali hned tři ocenění, a to:
- v kategorii sólistů a duetů získal Lukáš Polák 2. místo, tedy Stříbrnou hvězdu betlémskou,
- v kategorii sólistů a duetů pak Gabka Stanzelová a Adriana Janáčová získaly 3. místo, tedy Bronzovou hvězdu betlémskou,
- v kategorii folklorních souborů získal dětský folklorní soubor Úsměv 2. místo, tedy Stříbrnou hvězdu betlémskou
Ještě úspěšnější ve věkové skupině na 16 let byla Chlapecká cimbálová muzika ZUŠ V. Kálika v Opavě, která získala v kategorii lidových kapel 1. místo, tedy Zlatou hvězdu betlémskou.
Velký dík patří panu učiteli Romanu Kubalovi, který soutěžící na tuto akci připravil.
Pro členy dětského folklorního souboru a cimbálových muzik byl připravený také bohatý doprovodný program. Sobotní večer patřil „mezinárodnímu“ setkání všech soutěžících. V neděli před galakoncertem pak tanečníci a muzikanti navštívili vedle krytého bazénu také multimediální historické muzeum zdejšího żywieckého pivovaru.
Soutěž zaměřená na vánoční písně a koledy je již tradičně pořádána Městským centrem kultury v Żywieci a spoluorganizovaná Statutárním městem Opava, městem Liptovský Mikuláš a Sdružením polské menšiny v maďarském Gödöllö. V letošním roce přijali nad soutěží záštitu Ks. Bp Tadeusz Rakoczy, biskup Bielsko-Żywiecké diecéze a starosta města Żywiec pan Antoni Szlagor. Soutěž je spolufinancován z prostředků visegrádského fondu.
Účast dětského folklorního souboru Úsměv a cimbálových muzik byla organizována Statutárním městem Opava a Střediskem volného času v Opavě.
Výsledková listina zde.