Stavění máje aneb folkloru se na Opavsku daří

Napsali o nás

Region Opavsko, 4. května 2010, Milena Křístková.

Na dvě stovky folkloristů a příznivců opavského folkloru se zúčastnily prvomájového „stavění májky“. Tradiční akci úspěšně zorganizovalo Středisko volného času v Opavě (SVČ).
Desítka národopisných souborů, z toho pět cimbálových muzik, se v sobotu 1. května představilo v programu tradičního „stavění májky“ na pódiu Loutkového divadla a v přilehlé zahradě střediska. „Protože ještě ve tři hodiny poprchávalo, musel program proběhnout po střechou. Obvykle jej děláme na zelené louce, a to je potom teprve krása,“ komentovala první část programu ředitelka SVČ, folkloristka Jaroslava Poláková. Ta ostatně celou akci rovněž tradičně vtipně a pohotově uváděla. Naštěstí se počasí umoudřilo a další část programu – stavění máje proběhlo na zahradě ve slunečních paprscích.
Pestrá směsice barevných krojů i nástrojů, písniček, říkadel, her i tance byla pastvou pro oči i uši a rozhodně potěchou pro duši. Zatímco nejmladšímu tanečníku ze souboru Zpívánky byly tři roky, nejstarší člen Ischiasu to svěže roztáčel i přes blížící se čtyřiašedesátiny. „Mezi muzikanty byste našli ještě staršího folkloristu. Blíží se mu osmdesátka, ale stejně to nepoznáte a já neprozradím víc, jen že patří k Opavským hudcům,“ komentovala věkové rozpětí Poláková. Ostatně o tom, že folklor na Opavsku jen tak nevymře, svědčilo mimo jiné i velké zastoupení miminek a batolat mezi publikem.
Zatímco Zpívánky, malý Úsměv, velký Úsměv, Vrtek, Ischias a jedna chlapecká cimbálovka patří k souborům SVČ, Opavští hudci a smíšená cimbálovka ZUŠ z Háje ve Slezsku patřili k hostům. „Malou a velkou cimbálovku opavské ZUŠ, které vede Roman Kubala, už mezi hosty nepočítáme. Vystupujeme totiž většinou společně,“ potvrdila další folkloristka Soňa Wenzelová, která je ostatně autorkou většiny velmi úspěšných choreografií tanečních souborů SVČ. „Já jsem taky spokojená, moji malí ze Zpívánek si své vystoupení užili, hlavně byli rádi, když se jim hodně tleskalo,“ s úsměvem potvrdila jedna ze zakladatelek opavského folkloru Olga Wajdová, které nikdo neřekne jinak než „mama“. Ostatně její nejstarší syn Honza se během programu i při stavění máje téměř nezastavil, vnuk Honzík hrál nejen na basu, ale také tančil, stejně jako vnučka Bětka. Mezi diváky nechyběla ani rodina Olšovcova. „Obě dcery kdysi tančily, dnes tančí jedna, druhá je v Praze. Ale jsem pyšný na vnuka Káju, hrál dnes na cimbál,“ komentoval program Jiří Olšovec. „My tady sice nemáme nikoho z rodiny, ale nechybíme na žádné národopisné akci. Jsme velcí příznivci cimbálové muziky, zvlášť Výhonku, Opavských hudců a cimbálovek ZUŠ. Dnešní odpoledne jsme si užili,“ nechali se slyšet také manželé Pardovi.