Úsměv a Chlapecká cimbálová muzika na Celostátní přehlídce DFS v Jihlavě

V pátek 10. června nastalo před Střediskem volného času v Opavě první rojení. To se Úsměváci a Chlapecká cimbálová muzika chystali na cestu do kraje Vysočina. A nebyli sami. Do Jihlavy totiž ve stejnou dobu zamířilo celkem 15 dětských folklorních souborů, aby se jako „vítězové“ regionálních přehlídek představili na 22. Celostátní přehlídce dětských folklorních souborů. Té patřila v podstatě celá sobota. Od rána probíhaly prostorové zkoušky, a to nejen na samotném podiu kulturního domu, ale také v každém možném zákoutí. Každý se totiž chtěl jihlavskému publiku, ale také odbornému lektorskému sboru a dětské porotě, představit v tom nejlepším světle. Hned po obědě se Kulturní dům v Jihlavě začal plnit malými, ale i staršími dětmi, na kterých bylo vidět, že jsou dostatečně pyšné na to, že můžou ukázat svůj kroj, a že si můžou v Jihlavě zatancovat.
Samotná přehlídka pak začala ve 14 hodin. Na podiu se postupně představily soubory Šípek z Jihlavy s pásmem „Pouť za humny“, Bartošův dětský folklorní soubor ze Zlína s pásmem „A co včil“, Malý Bárováček z Českých Budějovic s pásmem „Pastva“, Malá Jasénka ze Vsetína s pásmem „Jarmark“, Stázka z Teplé s pásmem „V muzeu“, náš Úsměv s pásmem „Zabijali, zabijali, ale bravka nezabili“, Valentýnek z Prostějova s pásmem „Ptačí škola“, Rokytička z Rokycan s pásmem „Ach bože, to je svět“, Májiček z Brna s pásmem „U mlýna“, Holúbek z Uherského  Brodu s pásmem „Adventní obrázky“, Kyjovánek z Kyjova s pásmem „Fašank“, Jizerka z Liberce s pásmem „Komu to vajíčko daruju“, Jarošáček z Mělníka s pásmem „Zavírám les“, Ondrášek z Frýdku-Místku s pásmem „Zvonica“ a Sluníčko z Rokycan s pásmem „K Rokycanům cesta dlouhá“.
Po nádherném programu všech zúčastněných souborů následoval rozdílný program pro dětské osazenstvo souborů, a jiný pro vedoucí. Tanečníkům a muzikantům patřil sál, kde nejdříve pod vedením členů souboru Kyjovánek, poté pod vedením všech :-), probíhal společenský večer. Vedoucí jednotlivých souborů zase byli zvědaví na hodnocení  odborného lektorského sboru. Ten se snažil v dobrém poradit, vyzdvihnout, ale také postrčit, či jinak ocenit jednotlivá vystoupení.
A jak to všechno nakonec dopadlo? Pochvalu si z Jihlavy odvezly všechny soubory, porota ocenila nápaditost jednotlivých čísel, a tím také zaručenou rozdílnost, přesto, že se sešly například 3 pásma s námětem Jarmarku..., ocenila také čím dál tím vyšší úroveň souborů, které do Jihlavy co dva roky přijíždějí.

Hodnocení 22. Celostátní přehlídky dětských folklorních souborů