Lidový rok s Úsměvem

V sobotu a v neděli (2. – 3. 9.) se v městečku Velká Bystřice konal již 17. ročník festivalu Lidový rok, jehož hlavním pořadatelem je právě město Velká Bystřice ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR, Kulturním střediskem Velká Bystřice a folklorním souborem HANÁ Velká Bystřice.
Během sluncem prosvíceného sobotního odpoledne patřila prkna nového, zastřešeného jeviště tradičně dětem. Divákům se představily dětské folklorní soubory Břeclavánek z Břeclavi, Jizerka z Liberce, Malá Vonica ze Zlína, Úsměv z Opavy, domácí Čekanka, Krušpánek a Kanafaska a dva zahraniční soubory. Klomnicke Plomyczki z Polska a soubor Maršo, ve kterém tančí děti utečenců před válkou v Čečensku.
Náš soubor, opět doprovázený muzikou Kubalovci, se velkobystřickému publiku představil společně s Jizerkou, Jizerou a zahraničními soubory ještě ve večerním pořadu „V dobrym zme se sešli“, kde si svá dvě sólo odbyl Paťa. Nejdříve tancem Ruskou polkou a poté nečekanou dramaturgií programu celého souboru :o) Sobotní program pak po vystoupení kolumbijského souboru oficiálně zakončil skvělý ohňostroj.
Ale to by nebyli ti správní muzikanti, kdyby se ještě po vystoupení nechytli svých nástrojů. Proto se také ještě dlouho zpívalo a hrálo nejen u stánků s různými dobrotami, kterým snad nikdo neodolal, ale také v blízkém slípku.
Nedělní program, i když to ráno moc nadějně, díky mírným dešťovým přeháňkám nevypadalo, probíhal ve znamení dospělých folklorních souborů…