Úsměv a Chlapecká CM na Slovensku

Jé, zase tak brzo stávat. Kdo to vymyslel? V sobotu!. Já ne … :o) Ach jo, zase prší. Honem, nanoste věci do autobusu, ať nenavlhnou kroje. Chci vidět pasy! Ó, nový pan řidič…
Tak přesně tak to vypadalo v sobotu 20. května v 5 hodin ráno, když se soubor Úsměv společně s chlapeckou cimbálovou muzikou Kubalovci chystali na Slovensko, přesněji do Kolárova na II. Medzinárodné folklórné slavnosti pre deti "Kolárovský mlynček".
Cestou přes Bílou v Beskydech jsme zahlédli poslední zbytky sněhu, což trochu nešlo dohromady s počasím v Kolárovu. Vždyť tam už červenaly třešně :o)
Samotný festival se konal v areálu Vodního mlýnu, který leží na poloostrově, jehož hranice tvoří toky Malého Dunaje a Váhu z jedné strany a mrtvého ramene Malého Dunaje ze strany druhé. A to bylo také důvodem onoho „bzzzzz“, které jsme slyšeli ihned po vystoupení z autobusu.
Ve 14.00 to začalo. Po zahajovací řeči ve slovenštině, jsme si to ještě jendnou poslechli, i když jsme nerozuměli ani slovo, v maďarštině. Během odpoledne se pak představily soubory Nezárudky a Margaréta z Kolárova, Lúčik z Dulovců, Rosnička z Hurbanova, Malá Jasénka ze Vsetína, Kloboučánek z Valášských Klobouků, Tavasz z maďarského Medgyesegyházu a samozřejmě Úsměv a Kubalovci z Opavy.
Po výborné večeři začala nejdříve výuka maďarských čardášů a poté ta pravá zábava. Muziky hrály, tanečníci tančili a do toho pořád „bzzzzz“. Přestože bylo opravdu teplo, seděli jsme i tančili v bundách, ruky strčené do kapes, na hlavách čepice. Snad i ze spaní jsme se pak oháněli rukama :o)
Ráno jsme nevyrazili hned na cestu domů, i když jsem spěchali na hokej, ale nejříve do Komárna, podívat se na Evropské náměstí a hlavně na přístav, který na řece Opavě teda fakt nemáme. A pak alou domů.