Úsměv a Ischias na Třebovickém koláči

Ve dnech 19. – 21. září 2008 se v areálu Třebovického parku v městském obvodě Ostrava - Třebovice konali již V. podzimní slavnosti „Třebovický koláč“, pořádané občanským sdružením Slezský soubor Heleny Kalichové, spolupořadateli pak byli městský obvod Třebovice a Folklorní sdružení ČR. Přestože počasí letošnímu ročníku příliš nepřálo, našlo si do areálu Třebovického parku cestu mnoho diváků, kteří tak mohli ukousnout z pořádně napěchovaného „Koláče“ a smeknout před výkony jednotlivých folklorních souborů, muzik i folkových kapel.
V sobotu se v rámci pořadu věnovaném dětským folklorním souborům předvedl vedle ostravských souborů Krasničanek, Hlubinka a Dětského souboru H. Salichové představil také náš opavský Úsměv. V neděli pak třebovické publikum, společně s dětským souborem Opavička z Ostravy a dospělými soubory Valašský Vojvoda z Kozlovic, Mladina z Plzně, Dolina ze Starého Města u Uherského Hradiště či Salichovci z Ostravy, pobavil svým vystoupením také opavský Ischias.
Během tří dnů se na „festivalových prknech“ představily také kapely BG Styl, Dobrá poloha z Ostravy, brněnský KAMELOT, Pilgrim Pimple z Prahy, Docuku z Valašského Meziříčí, Rangers z Prahy, Přyvozacy z Ostravy, Javory s Hanou a Petrem Ulrychovými, cimbálová muzika Ondřejnica a Varmužova cimbálová muzika ze Svatobořic – Mistřína. Po celou dobu slavností byl v areálu Třebovického parku také lidový jarmak, ze kterého si návštěvníci mohli odnést ten pravý „Třebovický koláč“.