Úsměv na "Folkloru bez granic"

V pátek 2. 6. odpoledne jsme vyrazili směrem k polským hranicím a pak ještě kousek dál, přesněji do města Wodzisław Śląski. Ve dnech 3. – 5. 6. 2006 se zde totiž konal Mezinárodní folklorní festival „Folklor bez granic“, na kterém se kromě našeho souboru, Usměv z Opavy a CM Kubalovci, předvedly také soubory Skotnica z Orlové – Lutyně, dětský folklorní soubor Jaworzyna z Zywce, Przystup z Radlina, Komes z Kedzierzynu – Koźle a domácí soubor Vladislavia. Po příjezdu a milém přivítání paní Wandy Bukowske (ředitelky a duše festivalu), jsme se ubytovali v na „zámku“ – v domě, ve kterém se konají svatby. A protože na zámku, i večere, stejně jako jídla po celou dobu našeho pobytu, měla nádech slavnostní hostiny.
Samotný festival zahájil v sobotu po poledni průvod městem, ale počasí nebylo festivalu zrovna nakloněno, přesunuli proto organizátoři zahajovací program do sálu Wodzisławskeho centra kultury. Večer se konala ta pravá „zámecká“ zábava. Tančili, zpívali a hráli – nejen na hudební nástroje, ale také taneční hry – všichni se všemi… :o) V neděli jsme vystupovali v krásném a hlavně zaplněném sále obecního kulturního domu v Czyzowicach. A večer zase zábava :o) Pondělní závěrečný koncert patřil školákům a měl stejnou atmosféru jako podobné „výchovné“ koncerty u nás…
Jo, a ještě jsme hráli fotbal. Naši muzikanti, herně podporovaní Paťou a Honzou, a hlavně davem hlučných fanynek, hráli skvěle. Mohl za to samozřejmě také trenér. Strategické plány vycházely do puntíku, dokud je nenarušily nesportovní zákroky „vítězného“ týmu….